írás

2009.12.08. 14:58 :: Áfonyka

Magánéleti tercett orosz módra

Szikora János az Aranytízben rendezte meg Vaszilij Szigarjev Guppi című kamara-tragikomédiáját

A guppit változékonyság, szívósság és igénytelenség jellemzi. Az emberek között is sok olyat találni, akinek olya mindegy, mi is történik körülötte vagy éppenséggel vele, nem tesz mást, csak ösztönei által vezérelve él. Mert erre van beprogramozva. Vaszilij Szigarjev Guppi című kamara-tragikomédiájában a hal női alakot ölt. A darabot szombaton mutatják be a budapesti Aranytíz Kultúrház Tolnay Színpadán, Szikora János rendezésében.

Vaszilij Szigarjev drámaíró neve talán sokaknak még mindig ismeretlenként hangzik, pedig a kortárs orosz drámairodalom egyik vezéregyéniségéről van szó. A Jekatyerinburgból, az urali iparvárosból származó orosz művész a helyi tanárképző főiskola kémia-biológia szakát maga mögött hagyva, harmadévesen iratkozott be a Jekatyerinburgi Színházi Főiskolára Nyikolaj Koljada drámaírói szemináriumára. Nemzetközileg is igazolt hírnevét a Gyurma (Plasztilin) című darabjával alapozta meg. Szigarjev a csehovi nyomvonalat követve a jelenlegi orosz valósággal szembesíti az emberiséget. Az orosz vidéki élet sivárságát, a munkásember önnön létébe való bezártságát deklaráló Gyurmát több ízben, hazánkban is bemutatták.
Ezért a műért Szigarjevet 2001-ben a fiatal drámaírók fesztiválján, a Ljubimovkán Antibooker-díjjal tüntették ki, 2002-ben Londonban pedig elnyerte az Evening Standart-díjat. A kemény, komor arculcsapó Fekete tej és a Fantomfájdalmak című munkája mellett a most közönség elé kerülő Guppi zordsága ellenére is a könnyedebb irányvonalat képviseli.
-Szigarjev ezt a művet valamely ritka, vidám pillanatában írhatta meg. A francia bohózatok sablonos szituációjával játszik az író. Adva van egy nő (Tamara - Pokorny Lia), a férje (Leonyid - Balikó Tamás) és a nő szeretője (Pása - Vidákovics Szláven). Már a darab műfaji megjelölése is - tragédia vagy komédia - jelzi, hogy miközben a néző nevet, bármelyik pillanatban az arcára fagyhat a mosoly és a lelke összeszorulhat. A mű címe, a guppi a női szereplő becenevére utal. Tamarát férje hívja így, utalva ezzel a halfajtára jellemző igénytelenségére, arra a szellemi és érzelmi igtelenségre, amelybe férje taszította a nőt, hogy mindinkább megnyomorítsa. A feleség sokáig egyáltalán nem akar kitörni ebből a helyzetből. Azonban föltűnik az életében Pása, aki megérinti, aki felkínálja neki egy új élet lehetőségét, a reményt a továbblépésre. Sajnos azonban a férj és feleség között van egy széttörhetetlen kapocs, közös gyermekük korai halála. És a férj ezzel él vissza, ezzel tartja sakkban Tamarát - mesél a részletekről Szikora János, a darab rendezője.
A két férfi és egy nő kapcsolatát megjelenítő darab szereplőit Pokorny Lia, az Új Színház művésznője, Balikó Tamás színész és a Pécsi Nemzeti Színház Igazgatója, valamint Vidákovics Szláven, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze alakítja.
- Szigarjev szövegével nehéz dolgozni. Minden művét, így ezt is groteszkség, tömörség jellemzi, párbeszédei a hétköznapi szleng hangján szólalnak meg. De ami Szigarjev nagyszerűsége, hogy tömörségéből adódóan végtelen szellemesség és könnyedség is végig jelen van a darabban. A Guppi igényli az intim teret és a közönséggel való intimitás kialakítását is. Az Aranytíz Tolnay Színpada pedig a legalkalmasabb erre - teszi hozzá a rendező.
A szeptember eleje óta tartó próbafolyamatról tartalmaz információt Áfonyka blogja (guppi.blog.hu).

Makrai Sonja, Magyar Nemzet, 2009.12.03.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra színház komédia élmények szikora jános pokorny lia aranytíz guppi arany10 balikó tamás vidákovics szláven

A bejegyzés trackback címe:

https://guppi.blog.hu/api/trackback/id/tr401583485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása